Evaluación de la calidad y aptitud tecnológica de la carne y productos curados de cerdos ibéricos procedentes de distintos cruces con líneas genéticas de cerdo duroc

  1. Ramírez Bernabé, María Rosario
Dirixida por:
  1. Ramón Cava López Director

Universidade de defensa: Universidad de Extremadura

Fecha de defensa: 14 de decembro de 2006

Tribunal:
  1. Pedro Roncalés Rabinal Presidente/a
  2. Beatriz Isabel Redondo Vogal
  3. Emmanela Zanardi Vogal
  4. Sancho José Bañón Arias Vogal

Tipo: Tese

Resumo

3 different Iberian x Duroc genotype pigs were studied: GEN1: ¿¿ Iberian x ¿¿ Duroc1; GEN2: ¿¿ Duroc1 x ¿¿ Iberian; GEN3: ¿¿ Duroc2 x ¿¿ Iberian. GEN1 and GEN2 are reciprocal crosses, while the difference between GEN2 and GEN3 is the Duroc sire line. No important differences were found between reciprocal crosses. However, Duroc sire line affected meat and dry-cured meat products quality since those from GEN3 had less quality.