Evaluación de la calidad y aptitud tecnológica de la carne y productos curados de cerdos ibéricos procedentes de distintos cruces con líneas genéticas de cerdo duroc
- Ramírez Bernabé, María Rosario
- Ramón Cava López Director/a
Universitat de defensa: Universidad de Extremadura
Fecha de defensa: 14 de de desembre de 2006
- Pedro Roncalés Rabinal President/a
- Beatriz Isabel Redondo Vocal
- Emmanela Zanardi Vocal
- Sancho José Bañón Arias Vocal
Tipus: Tesi
Resum
3 different Iberian x Duroc genotype pigs were studied: GEN1: ¿¿ Iberian x ¿¿ Duroc1; GEN2: ¿¿ Duroc1 x ¿¿ Iberian; GEN3: ¿¿ Duroc2 x ¿¿ Iberian. GEN1 and GEN2 are reciprocal crosses, while the difference between GEN2 and GEN3 is the Duroc sire line. No important differences were found between reciprocal crosses. However, Duroc sire line affected meat and dry-cured meat products quality since those from GEN3 had less quality.