Evaluación de la calidad y aptitud tecnológica de la carne y productos curados de cerdos ibéricos procedentes de distintos cruces con líneas genéticas de cerdo duroc

  1. Ramírez Bernabé, María Rosario
Dirigida per:
  1. Ramón Cava López Director/a

Universitat de defensa: Universidad de Extremadura

Fecha de defensa: 14 de de desembre de 2006

Tribunal:
  1. Pedro Roncalés Rabinal President/a
  2. Beatriz Isabel Redondo Vocal
  3. Emmanela Zanardi Vocal
  4. Sancho José Bañón Arias Vocal

Tipus: Tesi

Resum

3 different Iberian x Duroc genotype pigs were studied: GEN1: ¿¿ Iberian x ¿¿ Duroc1; GEN2: ¿¿ Duroc1 x ¿¿ Iberian; GEN3: ¿¿ Duroc2 x ¿¿ Iberian. GEN1 and GEN2 are reciprocal crosses, while the difference between GEN2 and GEN3 is the Duroc sire line. No important differences were found between reciprocal crosses. However, Duroc sire line affected meat and dry-cured meat products quality since those from GEN3 had less quality.