Estandarizadores. La nueva burocracia privada que controla la calidad y la seguridad alimentaria en las cadenas globales agrícolas

  1. de Castro Pericacho, Carlos 1
  2. Gadea Montesinos, Elena 2
  3. Sánchez García, Miguel Ángel 2
  1. 1 Universidad Autónoma de Madrid
    info

    Universidad Autónoma de Madrid

    Madrid, España

    ROR https://ror.org/01cby8j38

  2. 2 Universidad de Murcia
    info

    Universidad de Murcia

    Murcia, España

    ROR https://ror.org/03p3aeb86

Revista:
RES. Revista Española de Sociología

ISSN: 2445-0367 1578-2824

Año de publicación: 2021

Título del ejemplar: El desafío de la trascendencia en tiempos de creatividad

Volumen: 30

Número: 1

Tipo: Artículo

DOI: 10.22325/FES/RES.2021.16 DIALNET GOOGLE SCHOLAR lock_openDialnet editor

Otras publicaciones en: RES. Revista Española de Sociología

Resumen

Global agri-food production is structured in chains controlled by big retailers. Private standards have become one of the most important forms of governance. Our objective is to analyze the institutional structure from which the quality and safety requirements and evaluation procedures are designed. Our hypothesis is that the power of big retailers increases thanks to the control of this institutional structure, which is called the Tripartite Standards Regime (Loconto and Busch, 2010). For this, this paper will analyze the private standards that predominate in one of the most important fruit and vegetable exporting regions in Europe, the Region of Murcia. It shows 3 characteristics of the Tripartite Regime of private standards of big retailers (Global GAP, IFS, BRC): hybridization of public and private in the field of regulation; bureaucratization through expert professionals, expertise and procedures from private actors; and control of large distributors over the entire standardization process. 

Información de financiación

El artículo presenta los resultados del proyecto “Gobernanza de la calidad en las cadenas globales agroalimentarias. Un análisis comparado de los territorios agro-exportadores en España”, financiado por el Ministerio de Ciencia e Innovación y Fondos FEDER de la Unión Europea (CSO2017-85507-P).

Financiadores

    • CSO2017-85507-P

Referencias bibliográficas

  • Alonso, L. E. (2003). La mirada cualitativa en sociología. Madrid: Fundamentos.
  • Alonso, L. E. (2013). La sociohermenéutica como programa de investigación en sociología. Arbor, 189(761), a035. http://dx.doi.org/10.3989/arbor.2013.761n3003
  • Alonso, L. E. y Fernández, C. J. (2016). La burocracia neoliberal y las nuevas funciones de las normas. Encrucijadas, 12, a1201. https://recyt.fecyt.es/index.php/encrucijadas/article/view/79087
  • Asociación Española de Normalización (2018). Informe anual. Recuperado de https://www.une.org/la-asociacion/mision-y-valores
  • Bain, C., Ransom, E. y Higgins, V. (2013). Private agri-food standards: Contestation, hybridity and the politics of standards. International Journal of Sociology of Agriculture and Food, 20(1), 1-10.
  • Bair, J. (ed.), (2009). Frontiers of Commodity Chain Research. Palo Alto, CA: Stanford University Press.
  • Bair, J. (2017). Contextualising compliance: hybrid governance in global value chains. New Political Economy, 22(2), 169-185. http://doi.org/10.1080/13563467.2016.1273340
  • Bartley, T. (2007). Institutional Emergence in an Era of Globalization: The Rise of Transnational Private Regulation of Labor and Environmental Conditions. American Journal of Sociology, 113(2), 297-351. http://doi.org/10.1086/518871
  • Beck, U. (1998). La sociedad del riesgo. Hacia una nueva modernidad. Barcelona: Paidós.
  • Bingen, J. y Busch, L. (eds.), (2006). Agricultural Standards: The Shape of the Global Food and Fiber System. Dordrecht: Springer.
  • Blanco Pietro, A. y Alonso Domínguez, Á. (2020). Regulación del bienestar ocupacional: entre la legislación y la responsabilidad social empresarial. Revista Española de Sociología, 29(2), 367-384. https://doi.org/10.22325/fes/res.2020.20
  • Bonanno, A. y Cavalcanti, J. S. (2012). Globalization, Food Quality and Labor: The Case of Grape Production in North-Eastern Brazil. International Journal of Sociology of Agriculture and Food, 19(1), 37-55.
  • Burch, D. y Lawrence, G. (2005). Supermarket own brands, supply chains and the transformation of the agri-food system. International Journal of Sociology of Agriculture and Food, 13(1), 1-18.
  • Busch, L. (2011). Standards: Recipes for Reality. Cambridge, MA: MIT Press.
  • Busch, L. y Bingen, J. (2006). Introduction: A new world of standards. En Agricultural Standards: The Shape of the Global Food and Fiber System (pp. 3-28). Dordrecht: Springer.
  • Castro, C. de, Moraes, M. y Cutillas, I. (2017). Gobernar la producción y el trabajo por medio de estándares. El caso de la industria agroalimentaria en Murcia. Política y Sociedad, 54(1), 111-142. https://doi.org/10.5209/POSO.51494
  • Coriat, B. (1998). El taller y el cronómetro. Ensayo sobre el taylorismo, el fordismo y la producción en masa. Madrid: Siglo XXI.
  • Deloitte (2020). Global Powers of Retailling 2020. Recuperado de https://www2.deloitte.com/content/dam/Deloitte/global/Documents/Consumer-Business/Report_GPR2020.pdf
  • Díaz de Rada, A. (2011). El taller del etnógrafo. Materiales y herramientas de investigación en España. Madrid: UNED.
  • Djama, M., Fouilleux, E. y Vagneron, I. (2011). Standard-setting, Certifying and Benchmarking: A Governmentality Approach to Sustainability Standards in the Agro-Food Sector. En S. Ponte, P. Gibbon y J. Vestergaard (eds.), Governing throughStandards: Origins, Drivers and Limitations (pp. 184-209). Londres: Palgrave MacMillan.
  • Entidad Nacional de Acreditación (2019). Información institucional. Diciembre 2019.
  • Fernández Rodríguez, C. J. (ed.), (2007). Vigilar y Organizar: una introducción a los Critical Management Studies. Madrid: Siglo XXI.
  • Fouilleux, E. y Loconto, A. (2017). Voluntary standards, certification, and accreditation in the global organic agriculture field: A tripartite model of techno-politics. Agriculture and Human Values, 34(1), 1-14. https://doi.org/10.1007/s10460-016-9686-3
  • Gereffi, G. (1994). The Organization of Buyer-Driven Global Commodity Chains: How U.S. Retailers Shape Overseas Production Networks. En G. Gereffi y M. Korzeniewicz (eds.), Commodity chains and global capitalism (pp. 95-122). Westport, CT: Praeger.
  • Gereffi, G. (2018). Global Value Chains and Development. Redefining the Contours of 21st Century Capitalism. Cambridge: Cambridge University Press.
  • Gereffi, G., Humphrey, J. y Sturgeon, T. (2005). The governance of global value chains. Review of International Political Economy, 12(1), 78-104. https://doi.org/10.1080/09692290500049805
  • Gibbon, P., Bair, J. y Ponte, S. (2008). Governing global value chains: An introduction. Economy and Society, 37(3), 315-338. https://doi.org/10.1080/03085140802172656
  • Global GAP. (2019a). Reglamento General. Parte I. Requisitos generales. Versión 5.2. Agosto 2019. Recuperado de https://www.globalgap.org/es/documents/
  • Global GAP. (2019b). Reglamento General. Parte III. Reglas para la Acreditación y los Organismos de Certificación. Versión 5.2. Agosto 2019. Recuperado de https://www.globalgap.org/es/documents/
  • Global GAP. (2019c). Aseguramiento integrado de fincas. Módulo base para todo tipo de Finca - Módulo base para cultivos - Frutas y Hortalizas. Puntos de control y criterios de cumplimiento. Versión 5.2. Agosto 2019. Recuperado de https://www.globalgap.org/es/documents/
  • Grammont, H. C. de y Lara Flores, S. M. (2010). Productive Restructuring and ‘Standardization’ in Mexican Horticulture: Consequences for Labour. Journal of Agrarian Change, 10, 228-250. https://doi.org/10.1111/j.1471-0366.2009.00246.x
  • Hatanaka, M., Konefal, J. y Constance, D. (2012). A Tripartite Standards Regime Analysis of the Contested Development of a Sustainable Agriculture Standard. Agriculture and Human Values, 29, 65- 78. https://doi.org/10.1007/s10460-011-9329-7
  • Hibou, B. (2013). La bureaucratisation néolibérale, ou la domination et le redéploiement de l’État dans le monde contemporain. En B. Hibou (dir.), La bureaucratisation néolibérale (pp. 7-20). Paris: Éditions La Découverte.
  • Higgins, W. y Hallström, K. (2007). Standardization, Globalization and Rationalities of Government. Organization, 14(5), 685-704. https://doi.org/10.1177/1350508407080309
  • International Featured Standards (2017). Norma para realizar auditorías de calidad y seguridad alimentaria de productos alimenticios. Versión 6.1. Noviembre 2017. Recuperado de https://www.ifs-certification.com/index.php/es/download-standards?item=251&direct=1
  • Kimura, A. (2013). Standards as hybrid forum: Comparison of the post-Fukushima radiation standards by a consumer cooperative, the private sector, and the Japanese government. International Journal of Sociol¬ogy of Agriculture and Food, 20(1), 11-29. https://doi.org/10.1080/07409710.2011.599778
  • Konefal, J., Mascarenhas, M. y Hatanaka, M. (2005). Governance in the global agro-food system: Backlighting the role of transnational supermarket chains. Agriculture and Human Values, 22, 291-302. https://doi.org/10.1007/s10460-005-6046-0
  • Lampland M. y Star, S. L. (eds.), (2009). Standards and Their Stories: How Quantifying, Classifying, and Formalizing Practices Shape Everyday Life. Ithaca, NY: Cornell University Press.
  • Loconto, A. y Busch, L. (2010). Standards, techno-economic networks, and playing fields: Performing the global market economy. Review of International Political Economy, 17(3), 507-536. https://doi.org/10.1080/09692290903319870
  • Loconto, A. y Hatanaka, M. (2018). Participatory Guarantee Systems: Alternative Ways of Defining, Measuring, and Assessing 'Sustainability'. Sociologia Ruralis, 58(2), 412-432. https://doi.org/10.1111/soru.12187
  • McMichael, P. (2016). Regímenes alimentarios y cuestiones agrarias. Madrid: Icaria.
  • Meyer, F. W. y Phillips, N. (2017). Outsourcing governance: States and the politics of a global value chain world. New Political Economy, 22(2), 134-152. https://doi.org/10.1080/13563467.2016.1273341
  • Ouma, S. (2010). Global Standards, Local Realities: Private Agrifood Governance and the Restructuring of the Kenyan Horticulture Industry. Economic Geography, 86(2), 197-222. https://doi.org/10.1111/j.1944-8287.2009.01065.x
  • Pedreño, A. y Ramírez, A. (en prensa). Sobre el ‘espíritu’ de la calidad: una nueva racionalización en la producción de frutas y uvas de la Región de Murcia. Revista Española de Sociología.
  • Ponte, S. y Gibbon, P. (2005). Quality standards, conventions and the governance of global value chains. Economy and Society, 34(1), 1-31. https://doi.org/10.1080/0308514042000329315
  • Ponte, S., Gibbon, P. y Vestergaard, J. (2011). Governing through Standards: An introduction. En Governing through Standards: Origins, Drivers and Limitations (pp. 1-23). London: Palgrave MacMillan.
  • Ritzer, G. (1996). La Mcdonalización de la sociedad. Un análisis de la racionalización de la vida cotidiana. Barcelona: Ariel.
  • Ruiz, J., Izquierdo, B. y Rivera, M. J. (2019). La desigual vinculación al lugar de los nuevos residentes en zonas rurales: El caso de la comarca fresera de Huelva. Revista Española de Sociología, 28(1), 61-78. https://doi.org/10.22325/fes/res.2018.60
  • Strauss, A. y Corbín, J. (2002). Bases de la Investigación Cualitativa. Técnicas y procedimientos para desarrollar la Teoría Fundamentada. Medellín: Universidad de Antioquia.
  • Timmermans, S. y Epstein, S. (2010). A World of Standards but not a Standard World: Toward a Sociology of Standards and Standardization. Annual Review of Sociology, 36(1), 69-89. https://doi.org/10.1146/annurev.soc.012809.102629
  • Torres, P. y Pérez, Y. (en prensa). Los últimos y las últimas de la cadena. Calidad y trabajo en el sector citrícola valenciano. Revista Española de Sociología.
  • Weber, M. (1993) [1922]. Economía y Sociedad. México: FCE.
  • Willmott H. (1993). Strength is ignorance; Slavery is freedom: Managing Culture in Modern Organizations. Journal of Management Studies, 30, 515-552. https://doi.org/10.1111/j.1467-6486.1993.tb00315.x