Características y comparativa de los productores de alimentos ecológicos en el sureste de EuropaEl caso de la región de Murcia, España
- Federico Martínez-Carrasco Pleite
- Rita Schwentesius-Rindermann
- Jose M. Martínez-Paz
- Manuel Á. Gómez-Cruz
ISSN: 1405-3195, 2521-9766
Año de publicación: 2009
Volumen: 43
Número: 6
Páginas: 649-657
Tipo: Artículo
Otras publicaciones en: Agrociencia
Resumen
The Region of Murcia (Spain) has one of the main areas of organic fruit and vegetable production in Europe, with extensions for some products of between 10 and 20 % of the country's organic agriculture surface. This work contains a survey carried out on 106 farmers, along with a typology of organic cultivations. First, an analysis was performed by conglomerates on the variables of each company, distinguishing small and large ones; later, using logistic regression models, an analysis was carried out on the characteristics that define the groups of farmers, the first one being the least professional but most environmentally aware farmers. The typology found of these farmers suggests the interest for more differentiated development policies for organic farming.
Referencias bibliográficas
- Anderson, J., Desmond, A., Green, R.. (2005). Determinants of farmer adoption of organic production methods in the fresh-market produce sector in California: A logistic regression analysis. Western Agric. Econ. Assoc. Ann. Meeting.
- Briz, J.. (2004). Agricultura Ecológica y Alimentación. Fundación Alonso Martín EscuderoGrupo Mundi-Prensa. Madrid.
- Daskalopoulou, I., Petrou, A.. (2002). Utilising a farm typology to identify potential adopters of alternative farming activities in Greek agriculture. J. Rural Studies. 18. 95-103
- Egea, J. M., Martínez-Carrasco, F., Sánchez, M.. (2006). Estado actual de la producción y comercialización de alimentos ecológicos de la Región de Murcia. VII Congreso SEAE de Agricultura y Alimentación Ecológica. Zaragoza.
- Ferrán, M.. (2001). SPSS para Windows: Análisis Estadístico. Orborne McGraw-Hill. Madrid.
- García, M., Poole, N., Campo, F. del, López, D.. (2002). Identificación de grupos estratégicos en el sector hortofrutícola español. Rev. Econ. Agraria Recursos Natur.. 2. 89-114
- Gil, J. M., Perdiguero, A., Ben Cabía, M.. (2003). Factores determinantes de las expectativas de futuro de los ganaderos aragoneses de ovino. Rev. Española de Estudios Agrosociales y Pesqueros. 198. 151-182
- Hosmer, D. W., Lemeshow, S.. (1989). Applied Logistic Regression. John Wiley & Sons. New York^eNY NY.
- Iqbal, S. M. M., Ireland, C. R., Rodrigo, V. H. L.. (2006). A logistic analysis of the factors determining the decision of smallholder farmers to intercrop. Agric. Systems. 87. 296-312
- Iraizoz, B., Gorton, M., Davidova, S.. (2007). Segmenting farms for analysing agricultural trajectories: A case study of the Navarra Region in Spain. Agric. Systems. 93. 143-169
- Köbrich, C., Villanueva, L., Sirven, M.. (2004). Pobreza rural y agrícola: entre los activos, las oportunidades y las políticas. CEPAL. Santiago Chile.
- (2005). Jornadas de reflexión y debate sobre la agricultura ecológica en España: Conclusiones finales. Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación. Madrid.
- (2006). Hechos y cifras del sector agroalimentario y del medio rural español. Agricultura ecológica. Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación. Madrid.
- Ondersteijn, C., Giesen, G., Huirne, R.. (2003). Identification of farmer characteristics and farm strategies explaining changes in environmental management and environmental and economic performance of dairy farms. Agric. Systems. 78. 31-55
- Pietola, K., Oude Lansink, A.. (2001). Farmer response to policies promoting organic farming technologies in Finland. Eur. Rev. Agric. Econ.. 28. 1-15
- Riedel, J. L., Casasús, I., Bernués, A.. (2007). Sheep farming intensification and utilization of natural resources in a Mediterranean pastoral agro-ecosystem. Liv. Sci.. 111. 153-163
- (2003). The SPSS Two-Step Cluster Component. SPSS.
- Willer, H., Yussefi, M.. (2007). The World of Organic Agriculture: Statistics and Emerging Trends 2007. International Federation of Organic Agriculture Movements (IFOAM)Research Institute of Organic Agriculture FiBL. Bonn.