Factores alimentarios moduladores de la inflamación

  1. Capó Fiol, Xavier
Dirigida per:
  1. Antoni Sureda Gomila Director/a
  2. Antoni Pons Biescas Director/a

Universitat de defensa: Universitat de les Illes Balears

Fecha de defensa: 26 de de juliol de 2017

Tribunal:
  1. Josep Antoni Tur Marí President/a
  2. Antonia María Jiménez Monreal Secretària
  3. Francisco Drobnic Martínez Vocal

Tipus: Tesi

Resum

La inflamació és un procés tissular caracteritzat per una sèrie de fenòmens moleculars, cel·lulars i vasculars amb finalitat defensiva i reparadora front a agressions físiques, químiques o biològiques. La realització d’activitat física aguda provoca una resposta immunològica associada a l’aparició d’un estat pro-inflamatori agut. Per contra, la pràctica d’exercici de forma regular redueix els marcadors d’inflamació. A més l’exercici agut incrementa la producció d’espècies reactives d’oxigen (ROS) incrementant el dany oxidatiu, però a la vegada estimula les defenses antioxidants endògenes. Alguns nutrients com els àcids grassos omega-3, les vitamines, o els polifenols poden modular el balanç oxidatiu i la resposta inflamatòria. S’ha demostrat que els productes d’oxidació dels àcids grassos també poden tenir propietat anti-inflamatòries , de fet, el saïm de porc, que s’elabora en condicions d’oxidació d’àcids grassos, s’ha utilitzat tradicionalment com a tractament front a processos inflamatoris aguts. - Contingut de la investigació L’objectiu principal d’aquesta tesis doctoral es estudiar els efectes de nutrients i d’aliments funcionals enriquits amb àcids grassos essencials i antioxidants sobre els marcadors d’estrès oxidatiu i d’inflamació associats a la realització d’exercici físic agut i sobre les adaptacions derivades d’un període d’entrenament regular i evidenciar les propietats anti-inflamatòries del saïm de porc. Esportistes de diferents modalitats (futbolistes i taekwondistes) i de diferents rangs d’edat (joves de menys de 25 anys i sèniors de més de 40 anys) que varen consumir una beguda funcional d’ametlla i oli d’oliva enriquida amb àcid docosahexaenoïc (DHA) i vitamina E durant un període determinat han participat en els estudis. Els efectes anti-inflamatoris del saïm de por es varen estudiar en un model animal i per a determinar els components dels saïm responsables d’aquests efectes es varen emprar cèl·lules immunitàries humanes. L’entrenament regular incrementa els nivells de proteïnes desacoblants 2 i 3 (UCP-2 i UCP-3) potenciant les defenses contra la producció de ROS a nivell mitocondrial en cèl·lules immunitàries mononuclears perifèriques (PBMCs), a més provoca un canvia en l’estratègia d’eliminació de ROS, passant-se d’un sistema basat en la catalasa a un sistema basat en la glutatió peroxidasa. L’exercici regular provoca un increment en els nivells circulants de prostaglandina E1 (PGE1). La realització d’un exercici físic intens i perllongat incrementa els marcadors de dany oxidatiu a la vegada que indueix una adaptació dels mecanismes antioxidants per reduir el dany oxidatiu en PBMCs. Aquest tipus d’exercici incrementa els nivells plasmàtics de IL-6 en futbolistes, per la seva banda la suplementació de la dieta amb DHA no altera els nivells de citocines inflamatòries. L’exercici físic intens incrementa la capacitat de producció de citocines pro-inflamatòries, a més de PGE1, PGE2 i Resolvina D1 (RvD1) en PBMCs estimulades in vitro amb lipolisacàrid (LPS). L’exercici físic extenuant incrementa l’activació de NFκB en PBMCs i els nivells plasmàtics de la molècula d’adhesió intercel·lular 3 (sICAM) i sL-Selectina. La suplementació amb DHA potencia les capacitats antioxidants de les PBMCs i dels neutròfils a més atenua la resposta inflamatòria després de l’estimulació in vitro amb LPS o phorbol myristate acetate (PMA) respectivament. El consum durant un mes de la beguda funcional atenua el grau d’activació de les cèl·lules immunitàries. El saïm de porc (per via tòpica o en forma d’extracte hidroalcohòlic) redueix la resposta inflamatòria, i s’han determinat alguns components responsables d’aquests efectes. - Conclusió En conclusió la suplementació de la dieta amb nutrients amb àcids grassos poliinsaturats omega-3 i antioxidants com els polifenols o la vitamina C modulen la resposta inflamatòria i el balanç oxidatiu associat a l’entrenament i a la realització d’exercici físic agut. El saïm de porc presenta potents efectes anti-inflamatoris atribuïbles a diferents composts trobats en l’extracte hidroalcohòlic. Introducción