Tamaño y competitividadCasos destacados de cooperativas agroalimentarias españolas

  1. Arcas Lario, Narciso
  2. Hernández Espallardo, Miguel
Journal:
Mediterráneo económico
  1. Baamonde Noche, Eduardo (coord.)

ISSN: 1698-3726

Year of publication: 2013

Issue Title: El papel del cooperativismo agroalimentario en la economía mundial

Issue: 24

Pages: 205-229

Type: Article

More publications in: Mediterráneo económico

Abstract

The size of agri-food cooperatives, far from being an end in itself, is a means for them to achieve their objectives. In the setting in which these cooperatives currently perform their activity, characterised by market globalisation and the concentration of their customers and suppliers, size might not be enough, but it is absolutely necessary. This article explores some of key cases of Spanish agri-food cooperatives that have reached a significant size, endorsing the advantages of size for improving competitiveness. When selecting the cases explored, we have sought a representation of the cooperatives in terms of geographical location, sector of activity and, above all, the growth formula adopted.

Bibliographic References

  • Arcas Lario, N.; García Martínez, G. y Meliá Martí, E. (2013): «El tamaño de las cooperativas agroalimentarias como factor de competitividad. Análisis de las fórmulas de crecimiento para alcanzarlo»; en Arcas Lario, N. y Hernández Espallardo, M., dirs.: Tamaño y competitividad. Experiencias de crecimiento en las cooperativas agroalimentarias españolas. Almería, Cajamar Caja Rural.
  • Arcas Lario, N.; Hernández Espallardo. M. y Gómez Arcas, M. (2013): «Alimer. Incrementar tamaño y competitividad a través de la fusión», en Arcas Lario, N. y Hernández Espallardo, M., dirs.: Tamaño y competitividad. Experiencias de crecimiento en las cooperativas agroalimentarias españolas. Almería, Cajamar Caja Rural.
  • Gómez Limón, J. A.; Fruet Cardozo, J. V. y Hidalgo Fernández, A. (2013): «COVAP. Un modelo de éxito de crecimiento interno», en Arcas Lario, N. y Hernández Espallardo, M., dirs.: Tamaño y competitividad. Experiencias de crecimiento en las cooperativas agroalimentarias españolas. Almería, Cajamar Caja Rural.
  • Juliá Igual, J. F.; Cancelo Márquez, M. T. y Bastida Domínguez, M. (2013): «Coren, cooperativa de cooperativas», en Arcas Lario, N. y Hernández Espallardo, M., dirs.: Tamaño y competitividad. Experiencias de crecimiento en las cooperativas agroalimentarias españolas. Almería, Cajamar Caja Rural.
  • Meliá Martí, E. y Marí Vidal, S. (2013): «Anecoop. Ejemplo de éxito de gestión cooperativa y global», en Arcas Lario, N. y Hernández Espallardo, M., dirs.: Tamaño y competitividad. Experiencias de crecimiento en las cooperativas agroalimentarias españolas. Almería, Cajamar Caja Rural.
  • Segovia López, C.; Estrella Ramón, A. M.; Marín Carrillo, M. B. y Sánchez Pérez, B. (2013): «Murgiverde. Un modelo de éxito de crecimiento externo», en Arcas Lario, N. y Hernández Espallardo, M., dirs.: Tamaño y competitividad. Experiencias de crecimiento en las cooperativas agroalimentarias españolas. Almería, Cajamar Caja Rural.
  • Urbano López de Meneses, B. (2013): «ACOR. Una apuesta por la diversificación», en Arcas Lario, N. y Hernández Espallardo, M., dirs.: Tamaño y competitividad. Experiencias de crecimiento en las cooperativas agroalimentarias españolas. Almería, Cajamar Caja Rural.